Висоцький: Ринок землі — один із елементів реформи

17 вересня 2020, 19:00 2763

Ринок землі — тільки один із трьох елементів земельної реформи.

Про це зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький у ході XІ Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM) «Глобальні кризи — локальні рішення».

За його словами, об’єднані територіальні громади зараз є базисом, ключовим елементом реформи, оскільки громада отримує в розпорядження всі землі та можливість зміни їхнього призначення.

«Держава має надавати якісний сервіс, виступаючи арбітром. Зараз держава надає безоплатну інформацію про всі природні ресурси та інфраструктуру. Другим важливим фактором є земельний моніторинг», — каже чиновник.

При цьому Тарас Висоцький наголошує, що з 1 липня 2021 року щотижня держава буде інформувати всіх про продаж земель: скільки гектарів, де, яка ціна і які норми з концентрації.

«Що стосується нормативної грошової оцінки землі сільгосппризначення, то в майбутньому в індивідуальному порядку можливий перегляд НГО землі, що ініціюється громадою», — каже він.

Заступник міністра зазначив, що попри розвиток онлайн-технологій, залишається необхідність в очній комунікації з населенням з усіх питань, що стосуються ринку землі та земельної реформи в цілому.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua