Роман Лещенко: Механізм оформлення земельних угод буде спрощено

10 вересня 2021, 15:46 3612

З 1 липня куплено-продано більше 20 тис. га земель сільгосппризначення. За оцінками Київської школи економіки, після 2024 року, коли будуть відмінені запобіжні заходи, динаміка приросту інвестицій в аграрному секторі буде близько 5 млрд грн на рік. До цього часу очікується щорічний приріст ВВП близько 1%.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM).

«Україна тривалий час жила в тіньовому сегменті з емфітевзисами, міною, даруванням, спадковими договорами. Був відсутній обмін даними між реєстрами речових прав, фінмоніторинг діяв окремо. Лише зараз ми маємо системний законодавчий інструмент, який напрацьовуємо. Потрібна етапність налагодження роботи нотаріусів та реєстрів, наповнення кадастру, забезпечення фінансування центральних органів виконавчої влади».

На його думку, важливо змінити ментально підходи людей, адже на початку реформи 87% населення були проти неї. Зараз цей показник складає 52%.

«Час до 2024 року — це фундамент для підготовки до нормального цивілізованого ринку», — наголосив чиновник.

Враховуючи наявні складнощі оформлення купівлі-продажу ділянок, міністр пообіцяв спростити механізм укладання угод.

«Лібералізація буде однозначно. Потрібно, щоб якомога більше суб'єктів працювали в системі, тому що відсутня конкуренція всередині, й ринок пробуксовує», — додав Роман Лещенко.

Процес децентралізації, нотаріальна реформа спрямовані на те, щоб зробити послуги доступнішими. У планах міністерства також вирішення питання консолідації земель.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua