Поголів’я свиней і птиці в усіх категоріях господарств збільшується в Україні. Кількість свиней порівняно з минулим роком зросла на 3%, а птиці — на 2,2%.
Про це повідомила начальник Управління тваринництва та племінної справи Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства Олена Дадус, говориться у повідомленні міністерства.
Вона відзначила, що поголів'я свиней та птиці більше зростає на сільськогосподарських підприємствах.
«Вітчизняні виробники тваринницької продукції практично повністю забезпечують внутрішній ринок продовольства та його переробну складову. Торік споживання м’яса в Україні на 1 особу склало 54,7 кг за мінімальної нормі 52 кг. Прогноз споживання на 2024 рік складає 53,9 кг. Це внаслідок зменшення споживання яловичини. Проте відбудеться зростання попиту населення на свинину та мʼясо птиці як найбільш доступних видів м’яса», — пояснила Олена Дадус.
За її словами, торік виробництво м’яса птиці зросло на 5,8% порівняно з минулим роком. Саме цей сегмент забезпечує і експортний попит на українську продукцію. Виробництво свинини і яловичини дещо зменшилось, а його темп значно уповільнився.
Слід зазначити, що внаслідок нарощування власного виробництва м’яса загальний обсяг імпорту м’яса зменшився, водночас спостерігається збільшення його експорту.
Найчастіше українську м’ясну продукцію купували Нідерланди, Саудівська Аравія, Словаччина, Китай, Азербайджан, Велика Британія, Грузія.
Україна ж здебільшого імпортувала м’ясну продукцію з Польщі, Іспанії, Франції, Нідерландів, Данії, Угорщини, Канади.