Роздрібні ціни на охолоджену свинину в січні 2022 р. були у середньому на 7,7% вищими, ніж рік тому.
Про це свідчать результати моніторингу національних мереж супермаркетів, повідомляє Асоціація свинарів України.
«Різниця між цінами в січні 2022 р. та за аналогічний період минулого року коливалося в межах 3–11% в бік здороження залежно від виду охолодженого м’ясного напівфабрикату. Так, наприклад, середня січнева ціна дорожчих асортиментних позицій, зокрема свинячої корейки та стейку, піднялася на 10-11% до 151 грн/кг та 164 грн/кг відповідно. Тазостегнова частина та «несезонний» наразі ошийок додали близько 3,5% порівняно з минулорічною позначкою. Їх ціна в перший місяць 2022 р. склала 116,5 грн/кг та 147,9 грн/кг відповідно», — констатують спеціалісти.
При цьому здороження свинини значно поступається підвищенню цін на інші види м’яса за аналогічний період. Так, за даними Держстату, середня споживча ціна кілограма яловичини у січні склала 195,6 грн/кг, що майже на 31% дорожче, ніж у січні 2021-го. Куряча тушка зросла в ціні на 28% (до 73,5 грн/кг), а куряче філе — на 30,5% (до 122,65 грн/кг).
Основними причинами підвищення роздрібних цін експерти називають глобальні інфляційні процеси, які не могли оминути і Україну (інфляція у січі 2022 р. проти січня 2021-го склала 14,5%), а також вищі ціни закупівлі живих тварин на початку 2022 др. — у середньому 47 грн/кг.
«Такий рівень цін не покриває стрімкого здороження енергоносіїв та подальшого зростання вартості кормових інгредієнтів. А отже, виробники свинини продовжують працювати на межі рентабельності або й у збиток», — підсумували в асоціації.