У першому кварталі 2022 р. виробники свинини балансували на межі окупності. Середньозважена собівартість виробництва свинини без урахування ПДВ становила близько 38 грн/кг за середньої ціни закупівлі свиней 37,9 грн/кг.
Про це свідчать результати бенчмаркінгового дослідження асоціації «Свинарі України».
«Далеко не всі підприємства змогли окупити свої виробничі витрати. Так, якщо окремі оператори вивели показники рентабельності у позитивні значення, інші втрачали 3,8-9% на кожному реалізованому кілограмі», ― коментують аналітики асоціації.
Собівартість виробництва свинини у січні-березні 2022 р. коливалася в межах 34-41,7 грн/кг без ПДВ, тоді як у четвертому кварталі 2021 р. діапазон собівартості відповідної вибірки становив 33,6-39,2 грн/кг.
«Помітна розбіжність пов’язана як з різними стратегіями кормозабезпечення та енергоефективності підприємств, так і з рівнем інтенсифікації виробництва, продуктивності та здоров’я тварин тощо», ― роз’яснюють в АСУ.
Середньозважений показник у першій чверті 2022 р. перевищив попередній на 1,6%, або 0,6 грн/кг — 38 грн/кг проти 37,4 грн/кг у жовтні-грудні 2021 р.
Аналітики профільної асоціації відзначають, що основною причиною такої зміни стало підвищення матеріальних витрат не тільки через здорожчання кормів, ветпрепаратів та інших виробничих ресурсів, а й ускладнення доступу до них у перші тижні війни та підвищення логістичних витрат.