Названо дві області, де не зменшилось поголів’я тварин

19 лютого 2022, 11:10 471

Лідерами з валового виробництва молока в 2021 р. стала Полтавська, Вінницька та Хмельницька області. Але ці регіони зменшили виробництво відносно 2020 р. Причому деякі з цих областей — на досить пристойний відсоток.

Про це розповів професор, академік-секретар відділення зоотехнії НААН України Остап Жукорський, повідомляє прес-служба Національної академії аграрних наук України.

«Якщо говорити про реальних лідерів, то підвищили виробництво молока Тернопільщина (там не зменшили, а навіть трохи наростили поголів’я), Київщина та низка інших областей, хоча й незначно. Якщо дивитися по поголів’ю, тільки Київська і Тернопільська області не зменшили чисельність тварин», — зазначає Остап Жукорський. 

За його словами, Полтавська, Вінницька та Хмельницька області мали більше поголів’я у попередні роки. І там є концентрація виробництва, є великі промислові комплекси, що й допомогло утримати показники на певному високому рівні.

Також Остап Жукорський відмітив тенденцію до скорочення тваринництва на півдні України.

«У цих кліматичних умовах, а вони все таки для нас погіршилися через глобальне потепління, потрібно нести певні витрати, особливо в літній період, на підтримку тварин, створення комфортних умов. Це впливає на собівартість продукції. Також існують проблеми із вирощуванням кормових культур. Більшість із них потрібно вирощувати на поливних землях», — пояснює науковець.

За словами Остапа Жукорського, у південних областях все ж таки можна розвивати свинарство і птахівництво.