На прифронтових і деокупованих фермах критична ситуація з кормами

24 листопада 2022, 17:09 3547

Індекс вартості концентрованих кормів знаходиться на позначці 116 відсоткових пунктів, що на 46% пунктів вище липневих мінімумів, але на 45% нижче показників лютого.

Сьогоднішній показник також відповідає середньому значенню для 2020 року, говориться у повідомленні Telegram-каналу UA-82.5.

Як зазначають експерти, з початку активізації зернового коридору в серпні внутрішні ціни зернових та олійних в Україні активно відновлювались. Вартість компонентів концентрованих кормів «відіграла» половину від падіння, пов’язаного з інвазією рф і блокуванням українських глибоководних портів.

«Даний рівень вартості концентратів за інфляції основних кормів та інших компонентів операційних витрат, а також з урахуванням росту закупівельних цін, залишає виробництво молока на прибутковому рівні», — констатують експерти з посиланням на розрахунки операційної рентабельності та відгуки виробників.

Це позитивний сигнал для перспектив пропозиції сировини, як мінімум, для першого кварталу 2023 року, вважають вони.

«Ситуація із заготівлею основних кормів на новий сезон (який вже почався) в Україні дуже строката. Частина виробників мала чудові результати, частина — страждала через неврожай. І така тенденція притаманна всій території країни. Найбільш критична ситуація в господарствах на прифронтових і деокупованих територіях — для збереження поголів’я і проходження зимового сезону вони вже сьогодні потребують підтримки і субсидій», — підкреслюють аналітики.

Зазначається, що з урахуванням поточних песимістичних планів аграріїв щодо перспектив рослинництва наступного року, ситуація з годівлею тварин вже в середині наступного року є досить непрогнозованою.