Про це заявила Голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислава Магалецька, йдеться у повідомленні відомства.
За її словами, сьогодні наша країна входить до ТОП-10 світових експортерів курятини. За даними Держстату України, за 6 місяців 2021 року українські виробники здійснили експорт м'яса та їстівних субпродуктів птиці загальною вагою близько 217 тис. т до 96 країн. За цей же час було експортовано більше 442,5 млн штук яєць птиці до 55 країн.
«Важливе значення для експорту має епізоотична ситуація в птахівництві. Завдяки реалізації програми контролю за грипом птиці Україна відновила статус країни вільної від високопатогенного грипу птиці. Зонування щодо грипу птиці вже визнані ЄС та Об'єднаними Арабськими Еміратами. Після повідомлень про відновлення статусу країни, вільної від грипу птиці, експортні зняли обмеження Гонконг та Сінгапур«, — зазначили у відомстві.
Разом з тим, ризик занесення збуднику грипу птиці з дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій, зон існує постійно та істотно підвищується під час весняної й осінньої міграції. У зв'язку з цим найбільш ефективними заходами, направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні, є дотримання вимог біобезпеки, як в комерційних господарствах, так і в особистих селянських господарствах, а також своєчасне реагування у випадку захворювання та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.
«В цьому році на Всесвітній Асамблеї Делегатів МЕБ було прийнято рішення щодо віднесення спалахів грипу серед птиці в особистих селянських господарствах до таких, які не впливають на торгівлю. Тобто, якщо в країні зареєстровано спалах грипу птиці в особистому підсобному господарстві, то до таких країн торгові обмеження не повинні застосовуватись. Наскільки швидко компетентні органи торгових партнерів імплементують в національне законодавство зазначену рекомендацію МЕБ, ми побачимо впродовж одного-двох років», — зазначила Владислава Магалецька.