Зерновий коридор: число завантажених суден упало до мінімуму

04 травня 2023, 08:00 1423

Українські експортери за 39-й тиждень роботи зернового коридору (24-30 квітня) через морські порти Одеської області відправили 450,3 тис. т агропромислової продукції, що на 31% менше відвантажень цим каналом, ніж тиждень тому.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Кількість кораблів, що були завантажені за цей тиждень, становила лише 11 одиниць, що на 4 судна менше показника попереднього тижня. Це найнижчий показник тижневих відвантажень за цей рік», — уточнюють експерти. 

В УКАБ підкреслюють, що робота зернового коридору продовжує залишатися низькоефективною через блокування інспекції суден російською стороною. Інспекція суден проходить не кожного дня, інколи російська сторона не підтверджує жодного судна з переліку узгоджених з ООН та Туреччиною. Для здійснення Україною повноцінного експорту вирощеної продукції необхідна або нормальна робота російської сторони, або відновлення вільного судноплавства.

Найбільші обсяги експорту протягом 39-го тижня роботи зернового коридору становили:

  • пшениця — 52% експорту за цей період;
  • кукурудза — 43%;
  • олія соняшникова — 4%.

Українська продукція попрямувала до країн Європи (Іспанія та Нідерланди), Азії (Китай та Туреччина) та Африки (Кенія, Єгипет, Ефіопія та інші).

«Всього з початку роботи зернового коридору з 1 серпня 2022 року по 30 квітня 2023 року вдалося експортувати 29,3 млн т продукції АПК нашим іноземним партнерам», — підсумували в асоціації.