Законопроекти про аграрний реєстр і фонд кредитування пройшли комітет Ради

24 квітня 2020, 17:03 2412

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на сьогоднішньому засіданні підтримав у першому читанні проект Закону України «Про Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві» (№3205).

Про це йдеться у повідомленні Інформаційно-аналітичного порталу АПК України.

«Проектом закону визначаються особливості утворення та діяльності фонду з метою підтримки малих та середніх суб'єктів підприємництва, включаючи фермерські господарства, шляхом часткового гарантування виконання зобов«язань таких суб'єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами та створення умов для стабільного функціонування ринку землі в Україні», — йдеться у повідомленні.

Документом визначаються особливості утворення та діяльності фонду, встановлюються порядок визначення критеріїв щодо суб»єктів підприємництва та фінансових установ, зобов«язання за кредитними договорами між якими можуть гарантуватися фондом.

«Діяльність Фонду буде спрямована на підтримку малих та середніх суб'єктів підприємництва, що здійснюють первинне виробництво сільськогосподарської продукції, шляхом гарантування виконання зобов«язань таких суб'єктів за кредитними договорами», — уточнюється по повідомленні.

Крім того, комітет підтримав рішення про включення до порядку денного проекту закону про внесення змін до закону «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції реєстраційний №3295.

«Державний Аграрний Реєстр — це безкоштовна інформаційна система, яка містить актуальну інформацію про агровиробника та спрощує комунікацію з державними органами влади. Через цей електронний майданчик агровиробник може легко, швидко та зручно користуватися державними послугами та сервісами онлайн», — пояснюється у повідомленні.

До 29 квітня (включно) триває відбір та залучення об»єднаних територіальних громад  до процесу реєстрації аграріїв у ДАР на їх території. У рамках другої фази пілоту відібраним ОТГ буде надано інформаційні матеріали та проведено тренінги щодо користування реєстром, а також буде забезпечено щоденну підтримку протягом чотирьох тижнів періоду впровадження пілоту.