Закон про операторів меліоративних систем: вигода для аграріїв і прозорість

24 серпня 2022, 08:00 2623

Ухвалення законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності», або «Законопроєкту про Операторів» (реєстр. №7577) принципово важливе для розвитку меліорації сільгоспземель.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Як зазначається, на сьогодні всі наявні об’єкти інженерної інфраструктури державних меліоративних  систем як у зоні зрошення, так і у зоні осушення зношені більш ніж на 85%. Вони майже повністю відпрацювали строк експлуатації — уже не тільки нормативний, а й фізичний — та є морально застарілими.

«Структура управління та утримання цих систем перебували на бюджетному фінансуванні, що не дозволяє залучати зовнішні інвестиції у їх модернізацію та розвиток.

Єдиний механізм вирішення цієї проблеми такий: змінити систему управління меліоративними системами, створивши відповідні державні підприємства (Оператори), які матимуть особливий статус державного некомерційного підприємства. Такий підхід дає можливість не лише залучати фінансові ресурси на розбудову та оновлення інфраструктури, а й створити ефективну систему для управління діяльністю Операторів. Так, їхня прозора діяльність та фінансування гарантуватиметься через запровадження наглядових рад, куди входитимуть представники держави, водокористувачів та незалежні члени», — пояснили у міністерстві.

Одним із принципів створення операторів буде цілісність меліоративної інфраструктури та врахування фізико-географічних умов території України.

«Ще більшої актуальності прийняття «Закону про Операторів» набуло зараз, в умовах війни. Адже руйнувань зазнає і меліоративна інфраструктура — особливо це стосується об’єктів на територіях, які наразі тимчасово окуповані або перебувають у зоні бойових дій. У післявоєнний час їх необхідно буде повністю відновлювати. Але спочатку для цього потрібно створити відповідні законодавчі передумови», — пояснили у Мінагрополітики.

Крім того, «Законопроєкт про Операторів» передбачає запровадження двоставкового тарифу на послуги з забору, доставки води водокористувачам або її відведення. Тариф передбачатиме постійну та перемінну складові. Це дає можливість, по-перше, забезпечити фінансову стійкість Операторів та реалізацію їхніх інвестиційних програм через гарантоване покриття непрямих витрат (вони не залежать від обсягів поданої або відведеної води): йдеться про платіж, який буде спрямований на підтримання системи в працездатному стані. По-друге, водокористувачі отримуватимуть якісну послугу та сплачуватимуть ту вартість, яка пропорційна до обсягу її споживання. Такий підхід забезпечує встановлення більш привабливого розміру тарифу для аграріїв.

У міністерстві підкреслили, що після прийняття Верховною Радою України «Закону про Операторів» у синергії з Законом про ОВК буде забезпечено максимально ефективне управління меліоративними системами та, відповідно, використання сільськогосподарських земель, зростання благополуччя громад та збільшення робочих місць у сільській місцевості.