В Україні відродили питні меди за прадавніми рецептами

29 березня 2025, 12:00 12368

Сьогодні питні меди набули дуже великої популярності в Україні та за кордоном. Це давній продукт, який існував на території сучасної України ще до Київської Русі. Про питний мед практично забули, і для того, щоб його відродити, було створено ГО «Гільдія медоварів України».

Про це повідомив голова ГО «Гільдія медоварів України» Василь Барабаш під час Міжнародної науково-практичної конференції «Петро Прокопович: 250 років спадщини та інновацій у бджільництві». 

propData.content.image
Василь Барабаш, голова ГО «Гільдія медоварів України»

Якраз на зламі тисячоліть виникла ідея для відродження питного меду. Основні зусилля до цього доклав канд. техн. наук, почесний пасічник України Василь Соломка, ідеї якого були впроваджені в життя. Навколо нього на той час зібралася невелика група однодумців, які зайнялися цим питанням. Саме йому та колегам вдалося розгадати секрети виробництва даного напою. 

Наразі Україна має унікальний продукт, який відрізняється від інших подібних тим, що він не спиртується. На відміну від Польщі, де питні меди спиртують, в Україні цей напій виготовляють за технологіями, які використовували наші пращури, без спирту.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua