Важливим елементом у веденні бджолярства є переробка продукції. Це дає додану вартість до того продукту, який отримують пасічники, крім того, збільшується асортимент продукції бджільництва, що дає реальні шанси на підвищення рентабельності.
Про це розповів голова ГО «Гільдія медоварів України» Василь Барабаш під час Міжнародної науково-практичної конференції «Петро Прокопович: 250 років спадщини та інновацій у бджільництві».
Для того, щоб підвищити рентабельність пасіки, бджолярам необхідно виготовляти різноманітну продукцію на основі меду.
Це меди, які переробляються технічним способом. Мед розмішується до стану крему. Привабливість цьому продукту надає додавання у збитий мед субліматів (це порошкова маса, виготовлена із соків фруктів і ягід, що додає меду привабливі тони малини, полуниці, какао тощо). Ці продукти є натуральними, корисними і смачними. Але термін зберігання крем-меду — максимум пів року, адже він може кристалізуватися. Тому зазвичай крем-мед розфасовують у невелику тару, по 50-100 г.
Окрім їстівних продуктів, члени ГО виробляють мазі, креми, настоянки.
«Також для підняття рентабельності пасіки можна виокремити продукт, який особливо популярний в літній період, — квас на основі меду, до якого можна додати м’яту, лимон. Продажі таких квасів високі. На виробництво 50 л такого квасу витрачається всього 3 л меду. Мед використовують переважно гречаний. Ціна 3 л меду орієнтовно становить 900-1000 грн, відповідно, вихід квасу вдвічі-втричі перевищує додану вартість», — пояснив Василь Барабаш.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua