В Україні спростять реєстрацію сортів бавовнику: потрібен для виробництва пороху

01 березня 2024, 09:19 1125

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту розглянути законопроєкт №10427-1 про спрощення обігу насіння бавовнику, який потрібен для виробництва пороху.

Про це заявив заступник голови комітету Степан Чернявський, говориться у повідомленні партії «Слуга Народу».

«Бавовняне волокно на 75-85% — найчистіша природна целюлоза. Річна потреба оборонного сектору України в целюлозі для виготовлення пороху становить 10 тис. т. Посіви бавовнику на площі близько 30 тис. га можуть забезпечити необхідну кількість сировини для виготовлення цього обсягу целюлози», — пояснив Чернявський.

Він наголосив, що бавовник є важливою культурою для використання в галузях, які сприяють боротьбі та обороні країни. Тому в парламенті розробили законопроєкт, який дозволить пришвидшити реєстрацію сортів бавовнику.

«Після підписання закону реєстрація сортів відбуватиметься протягом місяця замість 2-3 років, як це передбачає чинне законодавство. Також прийняття цього законопроєкту дозволить залучити $30-50 млн інвестицій у завод із виробництва сирцю. Початкова потужність заводу становитиме 1,5 тис. т сирцю на рік із подальшим збільшенням виробництва до 6 тис. т», — підсумував парламентар.

Текст документу на сайті парламенту поки що не розміщений.