Український аграрій має бути готовим до вступу до ЄС. Про виклики розповів міністр

17 лютого 2024, 10:00 2174

Україна рухається в Євросоюз і має розуміти всі виклики та реально їх оцінювати.

На цьому зосередив увагу міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час виступу на конференції Forbes AgriFood.

propData.content.image
Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України

В Європі зараз є дуже багато неправильних емоцій, які, зокрема, йдуть і від Польщі, про те, що українські продукти неякісні. Тому український бізнес має захищати і відстоювати свої позиції та продукцію.

Він додав, що приєднання України до ЄС з одного боку — це доступ до величезного ринку, але водночас і певні випробування.

«На сьогодні ми маємо конкурентну в Україні аграрну галузь, тому що вона «виросла» без дотацій. У Європі це не так працює. Коли українські аграрії сіють культуру, керуючись економікою, то там — обирають ту, за яку платять дотації. Тож найбільшим викликом буде те, щоб не перетворити аграрія в Україні з підприємця в реципієнта дотацій. Це найгірше, що може статися», — зазначив Микола Сольський.

Також міністр звернув увагу, що в ЄС виробники приречені бути членами профільних асоціацій, адже частину норм, які регулюють діяльність підприємців у Європейському Союзі, встановлюють не міністерство, а саме асоціації. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua