Україні дозволили самій подавати заявки на розширення шляхів солідарності

27 вересня 2023, 09:51 1262

Євросоюз дозволив Україні самостійно подавати заявки на фінансування інфраструктурних проєктів із розширення основних експортних маршрутів («шляхів солідарності»).

Раніше Україна могла отримувати кошти від ЄС на модернізацію «шляхів солідарності» лише за умови участі в проєкті однієї з країн ЄС, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на пресслужбу Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

«Уперше Україна зможе подати заявку на фінансування інфраструктурних проєктів уздовж «шляхів солідарності», не потребуючи партнерів з ЄС. Вона може зробити це самостійно як рівноправний партнер у межах Connecting Europe Facility (CEF). Україна може подати заявку на тих самих підставах, що й будь-яка інша держава-член ЄС», — пояснив єврокомісар із питань транспорту Адіной Велян, додавши, що ці можливості діють також для Молдови.

У держагентстві нагадали, що ще в травні 2022 року Єврокомісія оприлюднила комплекс заходів за ініціативою «Шляхи солідарності». Серед них — забезпечення КПП обладнанням та іншими технічними засобами й оновлення карт транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).

У червні цього року Україна підписала угоду з ЄС про участь у програмі CEF, що давало змогу брати участь у конкурсах із розвитку транспортної інфраструктури спільно з партнерами держав-членів ЄС за фінансової підтримки ЄС.