Україна заборонить імпорт фруктів та овочів із Польщі

18 вересня 2023, 13:56 5458

Україна готує заборону на імпорт овочів і фруктів із Польщі у відповідь на рішення польського уряду продовжити обмеження на українські товари всупереч рішенню Європейської комісії.

Про це повідомив заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка в інтерв'ю Politico.

Він зазначив, що Київ подасть позов до Світової Організації Торгівлі (СОТ) на Польщу, Угорщину та Словаччину, які в односторонньому порядку продовжили обмеження щодо імпорту агропродукції з України. 

«Важливо довести, що ці дії є юридично неправильними. І тому завтра (18 вересня. — Ред.) ми почнемо судові процеси», — сказав Качка.

Він пояснив, що це не просто внутрішня справа Євросоюзу. Вона викликає системне занепокоєння — чи можуть міжнародні торговельні партнери вірити, що Єврокомісія говорить від імені всього Євросоюзу.

«Я думаю, весь світ повинен бачити, як країни-члени ЄС ставляться до торгових партнерів і самого ЄС, тому що це може вплинути на інші країни», — зазначив Качка.

Він підкреслив, що Словаччина просто продовжила попередні обмеження Єврокомісії до кінця року, Польща додала до них борошно та корми, а Угорщина заборонила додатково понад два десятки продуктів. Але якщо додаткові заборони Угорщини значною мірою символічні, оскільки Україна не експортує в цю країну багато м'яса, то польські обмеження вплинуть на значну частину українського експорту. Тому Україна, за словами Качки, буде змушена відреагувати.

«Ми будемо змушені вжити заходів у відповідь на додаткові продукти та заборонимо імпорт фруктів і овочів з Польщі», — сказав заступник міністра.