Україна та Угорщина хочуть побудувати аграрно-індустріальний хаб на кордоні

11 жовтня 2024, 14:54 300

Україна та Угорщина розглядають можливість відкриттяи спільного аграрно-індустріального хабу на кордоні для переробки, перевалки і фасування продукції з України, яка йде на експорт.

Про це йшлося під час зустрічі міністра аграрної політики та продовольства України Віталія Коваля з міністром сільського господарства Угорщини Іштваном Надєм.

Як говориться у повідомленні Мінагрополітики України, сторони розпочали опрацювання дорожньої карти для реалізації проєкту.

Віталій Коваль під час зустрічі наголосив, що важливо налагодити довгострокову співпрацю з країною-сусідом.

«Між українськими та угорськими фермерами та асоціаціями необхідно налагодити сильні горизонтальні звʼязки, щоб зʼявилася взаємна довіра. Від цього економіка обох держав буде у виграші. Вже зараз нашим країнам варто розвивати спільну глибоку переробку і разом знаходити нові ринки. Це тільки посилить співпрацю та взаємну довіру. Ніщо так не зближує країни, як спільний бізнес їхніх підприємств», — сказав він.

За словами Коваля, Іштван Надь також підтримує ідею налагодження горизонтальних зв’язків між аграріями України та Угорщини.

Крім того, Віталій Коваль відзначив: ще одна точка дотику — спільна протидія дезінформації про українську продукцію. Міністр наголосив, що українська продукція може зробити агрокомплекс Європи сильнішим після вступу України до ЄС. Це чудово розуміють угорські партнери.

«Спільних точок взаємодії — багато. Тож продовжуватимемо посилювати співпрацю з угорською стороною. Дякую колезі Іштвану Надю за відвертість і бажання допомогти. Наше завдання — напрацювати алгоритми, завдяки яким економіка обох країн розвиватиметься та зростатиме», — підкреслив Віталій Коваль.