Україна створить донорську платформу з розмінування

10 червня 2023, 08:00 1353

Україна працює над створенням ефективної організаційної структури з розмінування та залучить до координаційної платформи міжнародних партнерів.

Про це йшлося під час зустрічі першого віцепрем'єр-міністра — міністра економіки України Юлії Свириденко з представниками ООН, Всесвітньої продовольчої програми та посольства Японії, говориться у повідомленні Мінекономіки. 

«Питання розмінування території України — одне з ключових для нашого уряду, і ми продовжуємо вибудовувати ефективну структуру організації цього процесу, спираючись на підтримку та досвід міжнародних партнерів. На сьогодні ми завершуємо процес обрання членів наглядової ради Центру гуманітарного розмінування, який займатиметься операційними завданнями. І обговорюємо створення донорської координаційної платформи з розмінування, що здійснюватиме координацію та комунікацію, зокрема з донорами, на політичному рівні», — зазначила Юлія Свириденко.

Вона представила учасникам зустрічі бачення організаційної структури з управління процесом розмінування та системи взаємодії, зокрема між Центром гуманітарного розмінування та координаційною платформою по роботі з донорами. Учасники зустрічі підтвердили готовність долучитись до роботи майбутньої платформи, зокрема координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун та Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда погодились бути співголовами цієї платформи, від української сторони її співголовою стане Юлія Свириденко. 

Під час зустрічі також обговорювалось питання важливості проведення масштабної інформаційної кампанії щодо розмінування з метою уникнення жертв серед населення, що проживає на забруднених вибухонебезпечними предметами територіях.