Названо площі сільгоспугідь, які планують розмінувати цього року

01 червня 2023, 10:27 1531

Уряд поставив за мету відновити господарську експлуатацію 165 тис. га сільгоспземель до кінця 2023 року і 305 тис. га до кінця 2024 року.

Про це розповіла перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі з головою офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) в Україні П’єром Вотьє, уповноваженим представником і директором Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP) в Україні Метью Голлінгвортом та координатором з протимінної діяльності Представництва ООН в Україні Полом Хеслопом.

«Зараз основні зусилля сконцентровано на Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській та Черкаській областях», — цитує слова Юлії Свириденко пресслужба Мінекономіки.

За даними ДСНС і ДССТ, для швидкого та комплексного розмінування Україні потрібні мінімум 83 машини з розмінування. Цього року очікується на постачання 26 машин для розмінування від європейських виробників. Також Україні потрібні 368 автомобілів для перевезення вибухових елементів, 50 з яких вже законтрактовано донорами. Є потреба у 465 автомобілях для перевезення людей, з яких 110 також уже закуплено донорами.

Як зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик, Україна потребує спеціалізованої техніки для прискорення очищення територій. Йдеться про високоякісні сучасні технології, зокрема використання штучного інтелекту для швидкого розпізнавання потенційно небезпечних територій. 

Перший віцепрем’єр-міністр акцентувала на необхідності розвивати державні установи, які можуть навчати спеціалістів з розмінування та сертифікувати приватних операторів з розмінування.