Україна планує приєднатися до країн НАТО для розмінування Чорного моря

12 липня 2024, 16:53 963

П’ять кораблів минулого тижня вийшли зі Стамбула для проведення розмінувальних робіт у Чорному морі. Наразі до ініціативи залучені три країни-члени НАТО, однак Україна також планує долучитися до розмінування.

Про це під час брифінгу в «Медіацентрі Україна» повідомив Надзвичайний і Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар.

«Насправді тільки зараз формуються плани з проведення конкретних розмінувальних робіт. Минулого тижня зі Стамбула вийшло п’ять кораблів: по одному кораблю з боку Болгарії та Румунії, це якраз мінні тральщики, і також три кораблі турецьких, які починають, умовно кажучи, підготовку до проведення зони розмінування. Чітка зона була визначена на відповідних картах, яка стосується здебільшого міжнародних вод у західній частині Чорного моря», — зазначив він. 

За словами Василя Боднара, питання про розширення ареалу і приєднання нових учасників наразі є також на порядку денному. Він нагадав, що Україна свого часу звернулася з пропозицією про приєднання до цієї ініціативи, наразі це питання перебуває на розгляді сторін.

Крім того, додав Василь Боднар, деякі країни НАТО також висловлювали зацікавленість у тому, щоб хоча б на рівні офіцерів зв’язку брати участь в цій ініціативі. 

«Для нас це дуже корисна ініціатива, оскільки вона дозволяє створити більш безпечний простір для проходу кораблів. І, безперечно, пройде час, і ми також до цього приєднаємось, оскільки це в нашому інтересі, особливо проводити розмінування в територіальних водах України. Поки що ця ініціатива йде під егідою НАТО як елемент регіональної відповідальності трьох країн-членів НАТО і концентрується саме на тому, щоб створити більш безпечні умови для нашого коридору, яким користуються кораблі для вивозу продукції, а також для того, щоб консолідувати міжнародні зусилля на темі розмінування в Чорному морі.

Безперечно, ми будемо доєднуватися до цього спочатку без участі кораблів чи технічного складу, але, можливо, це будуть офіцери зв’язку чи шляхи комунікації з турецькою стороною. І в майбутньому, я сподіваюся, у нас будуть спроможності, щоб брати участь як повноправний член, оскільки Україна є прибережною державою Чорноморського регіону і кандидатом у члени НАТО», — додав Василь Боднар.