Україна заробила $114 млн на експорті агропродукції в Молдову

21 вересня 2017, 09:45 2693

Україна та Республіка Молдова поглиблюють співпрацю в галузі ветеринарії та фітосанітарії та боротьби з АЧС, а також розвивають двосторонню торгівлю аграрними та харчовими продуктами.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева після засідання міжурядової українсько-молдовської змішаної комісії з питань торгово-економічного співробітництва, повідомляє Мінагропрод.

«Товарообіг аграрними та харчовими продуктами за 7 місяців 2017 р. між нашими країнами склав $123,3 млн. З яких $114,5 млн — це експорт українських товарів. Але обидві країни мають потенціал для розвитку двосторонньої торгівлі в галузі. Також Україна та Республіка Молдова зацікавлені у створенні спільних коопераційних підприємств з виробництва та переробки аграрних продуктів, таких як овочі, фрукти, бобові, насіннєвий соняшник, у тому числі з метою експорту на ринки третіх країн», — зауважила Трофімцева.

Під час заходу сторони домовились про проведення на постійній основі спільних експертних консультацій з питань розвитку кластерних моделей на сільських територіях та підтримки малих виробників.

«Приємно відмітити, що в аграрній сфері ми знайшли повне порозуміння щодо пріоритетів співпраці — від розширення доступу продукції обох країн на ринки, до питань розвитку сільських територій. Надзвичайно важливими є також домовленості у ветеринарній та фітосанітарній сферах», — Трофімцева.

За її словами, представники українсько-молдовської комісії домовились про надання відповідних рекомендацій щодо узгодження між Національним агентством з безпеки харчових продуктів Республіки Молдова та Держпродспоживслужбою України графіку проведення інспекційних перевірок українських підприємств, які експортуватимуть свою продукцію тваринного походження до Молдови. На сьогодні 85 українських компаній мають право постачати продукцію тваринного походження до Молдови, і 23 молдовських підприємства — до України.

«Окрім цього, наші сторони домовились про основні напрями подальшої співпраці України та Республіки Молдова в аграрному секторі. Йдеться про співробітництво науково-дослідницьких інституцій, особливо в галузі тваринництва, селекції та виноградарства», —  Трофімцева.


Для довідки: за січень-липень 2017 року експорт українських аграрних товарів до Республіка Молдова становив $114,5 млн. Ключові товари: вироби із зерна та хлібних злаків — $10,9 млн, різні інші харчові продукти — $10,9 млн, тютюн — $19,2 млн, м'ясо та субпродукти — $5,3 млн, сири та йогурти — $5,2 млн, молоко згущене — $3,9 млн, масло — $3,1 млн, олія — $4,3 млн та інше.

Імпорт становив — $8,7 млн. Ключові товари: вина — $4,8 млн, зернові злаки — $0,6 млн, спирт — $0,6 млн, продукти переробки овочів — $0,6 млн та інші.