Згідно останнього звіту Європейської Комісії серед основних країн-постачальників агропродовольчої продукції до ЄС Україна піднялась з 8-го на 4-те місце, поступаючись місцем лише Бразилії, США і Аргентині, говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Як зазначається, станом на 27 лютого 2018 р. Україна вже закрила 4 квоти на мед, виноградний і яблучний соки, а також пшеницю і кукурудзу на безмитний експорт до ЄС. Закрита також квартальна квота на експорт м«яса птиці і піврічна квота на вершкове масло.
«Минулого року спостерігалося більш активне закриття квот на початку року. У лютому 2017 року поміж 4-х закритих квот спостерігалось значне використання низки інших квот у межах 70-80%», — говорять в асоціації.
За даними УКАБ, наразі закриті 4 квоти із запроваджених у жовтні 2017 р. додаткових: по меду, обробленим томатам, пшениці і кукурудзі.
«Третій рік дії Угоди про Асоціацію вже почав приносити позитивні результати. Частка країн ЄС у структурі агропродовольчого експорту України наразі становить біля 32%, а сам аграрний експорт України до ЄС став рекордним за останні 5 років. І хоча більшість експортованої до ЄС продукції — це сировина, активно нарощуються поставки нішевих і готових продуктів, як, наприклад, — кондитерських виробів, ягід, горіхів і соків», — прокоментувала аналітик зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Дар'я Гриценко.