Топ-10 регіонів України за вартістю оренди сільгоспземлі

09 жовтня 2024, 11:58 481

Організатори земельних онлайн-аукціонів залучили майже 3,9 млрд грн у державній електронній системі «Prozorro.Продажі» за три роки.

Як говориться у повідомленні платформи, усього за три роки відбулося майже 16,4 тис. торгів.

Зазначається, що від запуску земельних аукціонів на «Prozorro.Продажі» реалізували понад 98,9 тис. га земель. З них понад 89,2 тис. га здали в оренду, і за підсумками торгів бюджети різних рівнів щорічно поповнюватимуться на майже 1,1 млрд грн. Ще майже 9,7 тис. га продано на 2,8 млрд грн. Це державні та комунальні землі не сільгосппризначення та приватні сільгоспділянки.

«За увесь час реформи земельні торги в системі оголосили майже 2 тис. організаторів. За комунальні, державні, приватні (зокрема, арештовані) ділянки вже позмагалися 19 тис. учасників. У середньому на земельних онлайн-аукціонах конкурують майже три учасники на торги, і за підсумками аукціонів вартість оренди чи продажу ділянки в середньому зростає в майже 1,8 раза», — зазначив СЕО «Прозорро.Продажі» Сергій Бут.

Найбільше ділянок сільгосппризначення за три роки здали в оренду на Одещині — майже 1,5 тис. завершених торгів. На другому та третьому місцях Львівщина та Черкащина  831 та 784 реалізовані сільгоспділянки відповідно. 

Уточнюється, що найбільше доходу з оренди сільськогосподарських земель отримали організатори на Одещині — 101 млн грн на рік. Серед лідерів також Полтавська та Львівська області  73,3 млн грн та 61,3 млн грн на рік відповідно. 

За підсумками трьох років найвищі ціни на оренду сільгоспземель у Вінницькій області: в середньому переможці онлайн-аукціонів сплачують понад 16,3 тис. грн за гектар. До трійки областей входить також Полтавська область, де покупці в середньому пропонують майже 14,5 тис. грн за гектар, та Тернопільська — понад 13,5 тис. грн.