Строк оформлення невитребуваних паїв хочуть продовжити

05 лютого 2024, 12:43 1878

Строк оформлення невитребуваних земельних паїв планують продовжити до кінця воєнного стану і ще додатково на два роки.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в коментарі Delo.ua

Причиною такої відстрочки є певні обмеження функціоналу Державного земельного кадастру, які діють під час воєнного стану і створюють складнощі з оформленням паїв.    

«Я знаю, що у Верховній Раді є думки, щоб перенести цей строк до закінчення воєнного стану плюс додаткові два роки. Особисто я вважаю, що це питання потрібно закрити якомога швидше, але у прихильників відстрочки теж є свої аргументи, які варто враховувати», — пояснив міністр.  

Він також не виключає, що питання оформлення невитребуваних паїв можуть підхопити певні політичні сили, які намагатимуться проcувати в суспільстві ідею, що в громадян заберуть земельні паї. Через це буде знайдене рішення, здатне задовольнити всі зацікавлені сторони.  

Згідно з нинішнім законодавством, власники невитребуваних земельних часток (паїв) або їх спадкоємці повинні до 1 січня 2025 року оформити право власності на ці земельні ділянки. Громадяни, які цього не зроблять, будуть вважатися такими, що відмовились від одержання земельної ділянки. Безхазяйні землі передадуть у комунальну власність територіальної громади, де вони розташовані.

Заступник міністра агрополітики Денис Башлик уточнив, що для відстрочки кінцевої дати оформлення невитребуваних земельних паїв Верховна Рада має прийняти відповідний закон.

«Ризику не встигнути проголосувати його, як на мене, немає. Уряд і Верховна Рада мають однозначну позицію з цього питання, і відповідний закон буде ухвалено до 1 січня 2025 року», — вважає він.

За словами Дениса Башлика, загальна площа невитребуваних паїв оцінюється в 400 тис. га. Кількість громадян, котрі не оформили земельні паї належним чином, оцінюється приблизно в 65 тисяч.