Україна зможе продовжити експорт зерна морем без росії

05 червня 2023, 08:00 4190

Україна зможе продовжувати експорт зерна через Чорне море в межах плану Б без участі росії, якщо москва розірве поточну «зернову угоду».

Про це агентству Reuters заявив міністр аграрної політики України Микола Сольський.

Він зазначив, що росія вже заблокувала використання українського порту «Південний» на Чорному морі, незважаючи на угоду. Обіцяє пустити суда, якщо буде відновлено транзит аміакопроводом.

«Останні дії, які відбуваються там в останні дні, більше говорять про те, що насправді тільки юридично виглядає, що цей коридор працює, а насправді там нічого особливого не відбувається… План Б виключає четверту сторону (росію. — Ред.) у цих відносинах», — додав він.

Сольський сказав, що уряд уже створив спеціальний страховий фонд у розмірі близько $547 млн для компаній, чиї судна будуть заходити в українські порти Чорного моря за новою угодою.

«Якщо нас повністю заблокують, що майже відбулося фактично, то перевізники можуть пройти через цей коридор з гарантованою страховкою від нашого уряду», — зазначив Сольський.

Як повідомила Barva Invesat у Telegram, росія заявила, що погодиться 5 червня пропустити 2 судна на вхід до Чорного моря — одне на Китай, інше на Туреччину.

«...Є розуміння що російська сторона продовжує змінювати правила гри, як заманеться + немає жодної гарантії, що після цих суден інспекції продовжаться», — пояснили експерти.