Ринок землі: чого варто чекати у 2023 році

08 березня 2023, 08:00 6722

Основний етап розвитку земельних відносин в Україні можна очікувати у 2024 році.

Таку думку виданню Delo.ua висловив СЕО та засновник компанії «Твоє коло», яка спеціалізується на інвестуванні в сільськогосподарську землю, Андрій Усенко.

Він зазначив, що у 2022-2023 році ринок землі з його обмеженням на купівлю землі сільгосппризначення виключно фізособами-громадянами України і забороною на концентрацію більше 100 га в одних руках був і залишається лише перехідним періодом перед відкриттям ринку для юридичних осіб з 1 січня 2024 року. 

Андрій Усенко підкреслив, що цього року його компанія не очікує значного сплеску кількості угод з землями сільгосппризначення.

«Але вже з 2024 року, коли на ринок зайдуть юрособи, там стовідсотково буде набагато більший попит і кількість угод. Агрокомпанії зараз активно не купують, вони чекають до 2024 року. Серед інвесторів зараз є висока цікавість до українських активів. Що може змінитись: ми бачимо можливі дві точки зростання — це перемога України у війні та відкриття ринку для юросіб», — пояснив Усенко.

Водночас він не очікує значного росту цін на землю до 2024-2025 років, а вже на другому етапі земельної реформи, коли на ринок зайде великий капітал, попит суттєво перевищуватиме пропозицію і «потягне» за собою ціни.

Серед інших трендів на українському земельному ринку Усенко відмітив досить різноманітні настрої покупців щодо географії оформлених угод.

«Звісно, захід України виглядає безпечнішим, але і вартість землі там вища. Якщо розглядати поведінку наших інвесторів, то деякі бояться купувати прикордонні області і обирають Вінницьку, Хмельницьку області. Але є значна частина клієнтів, які розуміють агрокліматичні особливості Чернігівської, Сумської або Полтавської області та інвестують туди, оскільки вважають, що там є більший потенціал дохідності. Тому не можна однозначно говорити про зсув активності ринку на захід, хоча на окупованих територіях, очевидно, угоди взагалі не можуть проводитись», — уточнив керівник.

Також він вважає нереалістичною можливість зміни найближчим часом параметрів ринку землі, як, наприклад, ухвалення законопроєкту, яким група нардепів пропонує відкласти на 5 років вихід юросіб на ринок сільгоспземель — з 2024 на 2029 рік.