Рада спростила зміну цільового призначення землі

07 лютого 2024, 10:32 2343

Верховна Рада України 6 лютого 2024 року ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт, який передбачає кардинальне спрощення процедури зміни цільового призначення землі з сільськогосподарського на промислове (№9627).

Про це свідчать дані на сайті парламенту

Як розповів співавтор законопроєкту, заступник голови парламентського Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський у Facebook, головна мета закону: ліквідація зайвих бюрократичних перепон для людей, які хочуть побудувати в Україні новий завод або інший промисловий чи енергетичний обʼєкт.

«Замість 1-3 років отримання всіх необхідних дозволів займатиме не більше 1,5 місяця», — наголосив депутат.

За його словами, ухвалений закон скасовує необхідність обовʼязково розробляти містобудівну документацію та документацію із землеустрою для зміни цільового призначення землі із сільськогосподарського на промислове.

«Зміна цільового призначення землі відбуватиметься на підставі висновку уповноваженого органу містобудування та архітектури місцевої ради щодо можливості розміщення запланованого об’єкту», — уточнив депутат.

Він зауважив, що спрощена процедура застосовуватиметься за межами населених пунктів і лише там, де відсутня розроблена містобудівна документація. Вона поширюватиметься на визначений законом перелік обʼєктів промисловості та енергетики і діятиме впродовж воєнного стану та п’ять років після його закінчення.

«Прибираються можливості для чиновників регіонального рівня пускати підприємця, який не хоче платити хабарі, «по великому колу» збирання довідок. Цього багатомільярдного ринку «подяк у конвертах» більше не буде», — наголосив Дмитро Кисилевський, додавши, що це сприятиме залученню інвестицій.

Депутат нагадав, що аналогічний спрощений механізм вже діє в Україні з середини 2022 року для релокованих підприємств, мультимодальних терміналів, портів на Дунаї, житла для ВПО, інженерно-комунікаційних мереж, об'єктів дорожньо-транспортної інфраструктури. Тепер його розширили на обʼєкти промисловості та енергетики.