Продукти харчування знову дорожчають: інфографіка

06 березня 2017, 18:04 2618

На продукти харчування у лютому поточного року спостерігався висхідний ціновий тренд, на коливання ціни здебільшого впливав фактор сезонності.

Про це повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу».

Як відмічають в асоціації, лише вартість курятини не зазнала змін та лишилась на рівні попереднього місяця. Вартість овочів борщового набору, за виключенням цибулі, зросла на 5%. Рання весна та зміцнення гривні призвело до незначного зниження цін на цибулю та яблука на 5 та 2% відповідно. Ціна на яловичину та свинину зросла на 5 та 4% відповідно, однак початок посту в кінці лютого суттєво скоротив попит на м`ясо.

Вартість продуктів переробки, як уточнили в УКАБ, зросла через збільшення виробничих витрат (підняття тарифів на електроенергію) та скорочення пропозиції на ринку (для гречки і цукру).  

«У березні очікується продовження висхідного цінового тренду на овочі та фрукти під впливом фактору сезонності. Вартість олії, цукру, гречки та хлібу в березні може зрости ще на 4-6% під впливом підняття тарифів на електроенергію та зниження рівня запасів. Що стосується продукції тваринництва, то березень відзначиться зниженням цін на 5-7%. Передумовами для розвитку цього цінового тренду є настання посту, що знижує попит на продукцію та початок сезонного збільшення виробництва молока», — прокоментував експерт аграрних ринків УКАБ Євгеній Дворнік.