Польське міністерство передумало забороняти транзит українського зерна

03 квітня 2024, 13:30 9043

Міністерство сільського господарства та розвитку села Республіки Польща не зверталося до уряду із заявою про призупинення транзиту української сільгосппродукції.

Про це йдеться у повідомленні міністерства за результатами переговорів міністра Чеслава Сєкерського з представниками протестуючих фермерів, які відбулись у ніч на 3 квітня 2024 року. 

У міністерстві зазначили, що підписані в Ясьонці домовленості між протестувальниками та урядом значною мірою реалізовані. Зокрема, йдеться про п'ять пунктів, які стосуються «зеленої угоди», зернових субсидій, а також збереження податків на рівні 2023 року. Крім того, зберігається ембарго на ввезення з України зернових, кукурудзи, ріпаку, соняшнику, борошна, висівок, шроту та макухи.

«З огляду на те, що українська сторона оголосила про мінімізацію транзиту своєї сільськогосподарської продукції через територію Польщі з квітня по червень цього року, Міністерство сільського господарства не зверталося з проханням про припинення транзиту української сільськогосподарської продукції через територію Польщі», — говориться у повідомленні. 

У міністерстві підкреслили, що виконують вимоги та домовленості з представниками аграріїв-мітингувальників. Як зазначив Чеслав Секерський, низка заходів потребує багатьох міжміністерських домовленостей та спеціальних процедур, що розширює реалізацію домовленостей.

Група польських фермерів провела ніч у будівлі Міністерства сільського господарства після невдалих розмов із його керівництвом, тепер вони хочуть зустрічі з прем’єром Дональдом Туском, пише RMF24. Протестувальники звинувачують уряд у невиконанні домовленостей у Ясьонці.

«Переговори не принесли очікуваних результатів. Міністра Секерського приперли до стіни, тому що все залежить від прем'єр-міністра Дональда Туска, якому байдуже до голосу фермерів, які чекають конкретики», — сказав голова Незалежної самоврядної профспілки індивідуальних фермерів «Солідарність» (NSZZ Rolników Indywidualnych «Solidarność») Томаш Обшанський.

Зранку перед штаб-квартирою міністерства залишалась невелика група фермерів. До Варшави прямують фермери з інших частин Польщі, запевнили ті, хто вимагає зустрічі з Туском. Однак невідомо, наскільки це велика група.

Профспілка фермерів і аграрних організацій дистанціювалась від цієї акції протесту.