Площі розмінованих сільгоспземель перевищили 150 тис. га

08 липня 2024, 09:55 735

Сапери з початку року обстежили понад 171,7 тис. га сільськогосподарських земель, запланованих до першочергового обстеження та розмінування. Більш ніж 156,6 тис. га вже повернули аграріям у господарське використання.

Про це говориться у повідомленні Міністерства економіки України

«Наші сапери взяли дуже добрий темп. Наприклад, на Херсонщині вже перевірили і повернули у використання аграріїв майже 60% сільгоспугідь, які ми запланували обстежити цього року. Загалом по Україні з початку року повернули в господарську експлуатацію більш ніж 156,6 тис. га земель. Завдяки цьому аграрії знову можуть виїжджати у поля, засівати угіддя, збирати урожай. А це робочі місця, такі потрібні зараз державі податки, це хліб, спечений із харківської пшениці, чи кавуни з херсонських полів», — сказала перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

За даними обласних військових адміністрацій, планове обстеження сільгоспземель відбувалося у восьми регіонах країни. Найбільше земель сільгосппризначення обстежено з початку року в:

  • Херсонській області — 146,3 тис. га (у червні — 17,76 тис. га);
  • Харківській області — 11,3 тис. га (у червні — 4,55 тис. га);
  • Миколаївській області  8,3 тис. га (у червні — 1,67 тис. га).

Як зазначила Свириденко, протягом півріччя Україна посилила спроможності у сфері гуманітарного розмінування.

«Минулий рік ми починали, не маючи жодної машини для розмінування. На початок 2024-го мали 30 машин. У червні  вже 82 машини для розмінування. Ми і надалі збільшуватимемо їхню кількість. Адже вже маємо приклади локалізації виробництва іноземних зразків, вітчизняні розробки, які після сертифікації будуть запущені у серійне виробництво. Щодо іншої техніки та обладнання для розмінування, вже сьогодні оператори купують техніку українського виробництва», — зазначила Юлія Свириденко.

За її словами, з початку року кількість сертифікованих операторів протимінної діяльності зросла більш ніж у півтора раза: на сьогодні сертифіковано вже 43 оператори. Ще 52 перебувають у процесі сертифікації.