Скасування експортного ПДВ на сою відкладено до вересня 2018, на ріпак — до січня 2020 р.

21 грудня 2017, 14:27 8206

Верховна Рада відтермінувала введення норми, яка передбачає скасування відшкодування ПДВ при експорті сої до 1 вересня 2018 року, і ріпаку — до 1 січня 2020 року. Відшкодування ПДВ при експорті насіння соняшнику залишається. 

За ухвалення усунення неузгодженостей у прийнятому раніше законі №6776-д про зміни до Податкового кодексу проголосували 274 депутати, говориться у повідомленні «Українського клубу аграрного бізнесу».

21 член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин ініціював перегляд норми, яка передбачає скасування відшкодування ПДВ при експорті сої, ріпаку та соняшнику з 1 березня 2018 року.

Генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький вважає відстрочення термінів по скасуванню відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку лише проміжною перемогою аграріїв.

«Як результат миттєвої реакції всього аграрного сектору на внесення правки №180 до Податкового кодексу по відміні експортного ПДВ на сою, ріпак, соняшник, і активного висвітлення цього питання, сьогодні депутати зробили крок назад і проголосували з їх точки зору за компромісне рішення. Але це можна вважати лише проміжною перемогою аграріїв, адже в аграрному секторі планування здійснюється на 3-5 років і ці зміни не є довгостроково корисними для сектору. Ми і далі будемо переконувати депутатів економічними аргументами і розрахунками, що таке вторгнення в конкуренцію матиме негативний довгостроковий ефект на весь сектор. Ми і далі наполягатимемо на ухваленні прозорих довгострокових правил гри, які стимулюватимуть надходження інвестиції в сектор, а не погіршуватимуть міжнародний імідж України», — сказав Висоцький.


Для довідки: 7 грудня ВРУ ухвалила рішення про скасування експортного ПДВ на олійні культури з 1 березня 2018 р. У відповідь на таке рішення, яке не обговорювалося з аграріями, профільні асоціації скликали Всеукраїнське аграрне віче і готувалися почати страйк з перекриттям урядового кварталу.