Мінекономіки: Усі чинні форвардні зобов'язання мають бути виконані

03 листопада 2020, 09:51 1902

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України ще раз наголошує на тому, що всі чинні зобов«язання сільгоспвиробників за форвардними контрактами та іншими договорами мають бути виконані.

Про це йшлося під час зустрічі представників міністерства з учасниками зернового ринку.

«Україна, як гарант світової продовольчої безпеки, незважаючи на складнощі, пов«язані з пандемією коронавірусу, має й надалі виступати надійним партнером щодо безперебійного постачання сільськогосподарської продукції на зовнішні ринки», — говорится у повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Як зазначається, у ситуації, яка склася у цьому році через несприятливі погодні умови та відповідні складнощі щодо виконання аграріями зобов'язань за форвардними контрактами, Мінекономіки спільно із аграрними асоціаціями, представниками Торгово-промислової палати України, народними депутатами та виробниками підтримують відкритий діалог для пошуку компромісних рішень.

«Серед пропозицій розглядається можливість підписання взаємовигідного Меморандуму між Мінекономіки та учасниками зернового ринку. Передбачається, що цей документ стане «дорожньою картою» для зернотрейдерів і агровиробників щодо вжиття заходів, пов'язаних із виконанням форвардних контрактів. У цьому випадку Мінекономіки виступає як платформа для досягнення домовленостей у спірних питаннях між учасниками ринку», — зазначили в міністерстві.

У свою чергу заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький на своїй сторінці у Facebook розказав, що під час обговорення були представлені різні варіанти взаємодії та співпраці: від реєстрації законодавчих ініціатив до формування переліку підприємств, що постраждали, та обговорення наступних кроків за участю міністерства.

«Поки дискусія триває, ми хотіли би наголосити, що міністерство закликає всіх рухатися згідно норм закону, та виконувати чинні умови договорів. Необхідно шукати компромісні рішення виходу з ситуації, але не можна ставити під сумнів виконання чинних умов договорів», — додав він.