Меліоративна система України досягла зношення на 85%

21 липня 2024, 10:15 1543

Меліоративна реформа ініційована Програмою USAID Агро має на меті не лише відбудувати старі поливні системи, а і облаштувати нові в тих регіонах України, які раніше цього не потребували, оскільки станом на сьогодні меліоративна система України зносилася на 85%.

Про це заявила директорка Програми USAID Агро Ксенія Сидоркіна під час ІІІ Меліоративного форуму «Реформування та відновлення меліорації» у Черкаській області. 

propData.content.image
Ксенія Сидоркіна, директорка Програми USAID Агро

Програма USAID Агро стоїть поряд з Урядом щодо просування меліоративної реформи, ми вдячні всім партнерам за їхній внесок, за те, що вже кілька років працює закон про ОВК, вже маємо за досить короткий час 43 зареєстровані організації водокористувачів. Це означає, що нарешті ті аграрії, які використовують воду для свого виробництва можуть керувати необхідним їм ресурсом. 

Зокрема на Черкащині сьогодні приблизно 23 тис. га земель під зрошенням, але область прагне збільшувати об’єми, сказав голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець. 

«Сьогодні ми маємо 15 ОВК, які співпрацюють між собою і використовують всі інструменти, щоб ефективно господарювати. Бо такі виклики, як війна, аномальна погода можуть регулюватися ефективним господарюванням з урахуванням усіх факторів. Сьогодні продовольча безпека дуже важлива для України і для світу і ми маємо залишатися першими в сенсі постачання продовольства на світові ринки», — зазначив голова ОВА Черкащини. 

Крім того, в USAID Агро сподіваються, що закон №7577 «Законопроєкт про операторів» буде прийнятий остаточно і Україна зможе «відправити в нокаут» корупцію щодо використання води. 

«Ми сподіваємося також, що мережі будуть передані до ОВК, що буде виконаний закон про водокористувачів і всі ОВК зможуть отримати у власність свої майнові комплекси. Це означатиме інвестиції, додатковий капітал, який є у донорів, у держави для того, щоб вкладати в модернізацію меліораційних систем», — прокоментувала Ксенія Сидоркіна.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua