Китай хоче закупати в Україні більше продовольства

15 березня 2021, 15:29 3218

Китай зацікавлений у збільшенні закупок українських товарів, особливо продовольства.

Про це заявив Посол Китайської Народної Республіки в Україні Фань Сяньжун в ході зустрічі з віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, головою української частини Комісії по співробітництву між урядами України та КНР Ольгою Стефанишин 11 березня 2021 р.

Як говориться у повідомленні Урядового порталу, сторони також обговорили напрямки збільшення взаємного товарообігу та інвестиційного співробітництва.

«Україна є однією з найбільших країн Європи та своєрідним «містком між Заходом та Сходом, Північчю та Півднем». Це створює значні торговельні можливості для світових  виробників розвивати свої потужності саме в Україні, — сказала Ольга Стефанішина. — Ми також зацікавлені підтримувати динаміку торгівлі з Китаєм, відкривати нові товарні ринки КНР та продовжувати діалог щодо реалізації інвестиційних проектів».

Українська сторона поінформувала представників КНР про хід консультацій з бізнесом щодо їхньої зацікавленості у розвитку окремих напрямів торгівлі з Китаєм та пріоритетних галузей інвестиційного співробітництва.

Серед пріоритетних напрямів інвестицій сторони бачать: сільське господарство (розвиток індустріальних парків з аграрним уклоном, виробництво і постачання сої, вирощування крупного рогатого скоту); екологічні проекти (переробка вторинної сировини); розвиток інфраструктури (контейнерних залізничних перевезень, портової та аеропортної інфраструктури, виробництво електроавтобусів, проекти «смартсіті») та інші.

Ольга Стефанішина та Фань Сяньжун домовилися прискорити розробку дорожньої карти реалізації «Програми співпраці  України та КНР в Ініціативі спільного будівництва «Економічного поясу шовкового шляху» та «Морського шовкового шляху 21 ст.» (скорочено «Програма «Пояс та Шлях»). Відповідна програма була підписана на 4-му засіданні Комісії та надає можливість українському бізнесу у співробітництві з китайськими партнерами отримувати адміністративну підтримку з КНР та доступ до фінансування проектів у пріоритетних напрямках.