Фітосанітарні інспектори один за одним «погоріли» на хабарах

05 серпня 2016, 14:58 2559

Співробітники Служби безпеки України спільно з працівниками Генеральної прокуратури затримали на хабарництві одного з керівників Державної фітосанітарної інспекції Одещини.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

Здирник вимагав від підприємця гроші за непроведення додаткових заходів контролю зернової продукції, що повинна експортуватися та прискорення підготовки дозвільної документації. Правоохоронці затримали хабарника в Одесі поблизу одного з торгово-розважальних центрів під час одержання $13,4 тис. та 327,3 тис. грн.

Під час обшуків за місцями мешкання та роботи високопосадовця та його ймовірних спільників оперативники спецслужби вилучили комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, блокноти, записники та чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність. Також в будинку та квартирі затриманого чиновника додатково вилучено пусті бланки карантинних і фітосанітарних сертифікатів.

«Цікаво, що лише тиждень тому посадовець розповідав ЗМІ, що не бере хабарів та не «торгує» сертифікатами. Відкрито кримінальне провадження», — повідомили в СБУ.

До цього співробітники СБУ також викрили механізм систематичного отримання хабарів головним фітосанітарним інспектором Житомира та його підлеглим. 

Уточнюється, що до повноважень головного інспектора управління Держпродспоживслужби входить виключне право видавати сертифікати відповідності, необхідні для експорту лісоматеріалів та товарів рослинного походження. Співробітники спецслужби задокументували, що посадовець спільно з фахівцем лабораторних досліджень вимагали гроші за безперешкодне проходження фітосанітарного контролю та видачу сертифікатів з більшості експортерів, зареєстрованих у Житомирі.

Розмір хабара залежав від обсягів продукції та становив від трьохсот до трьох тисяч гривень. За попередніми оцінками, середньомісячний дохід зловмисників становив 100 тис. грн. Співробітники СБ України спільно з прокуратурою та поліцією затримали головного інспектора та лаборанта у службових кабінетах після підрахунку денного «заробітку» в розмірі 5 тис. грн. Під час обшуків за місцем проживання зловмисників правоохоронці вилучили $7 тис., записи з датами та сумами отриманих хабарів.

Також відкрито кримінальне провадження.