Фіксація воєнних збитків: українське рішення вийшло у фінал конкурсу інновацій

28 травня 2023, 12:03 1854

Українське рішення для фіксації збитків агросектору внаслідок війни, розроблене експертами Програми USAID АГРО та Всеукраїнської Аграрної Ради, увійшло до п’ятірки фіналістів міжнародного конкурсу інновацій.

Як говориться у повідомленні організації, його представили на щорічній конференції SID-US, що проходила 24 травня у Вашингтоні. Учасники заходу обговорювали перерозподіл зон впливу на глобальній світовій карті, негативні тенденції у сфері продовольчої безпеки, проблему біженців та міграції, загроз глобального потепління та інші ключові питання міжнародного розвитку. 

Найочікуванішою подією заходу стало представлення фіналістів щорічного конкурсу інновацій. Його завдання — визначити сучасні рішення, що здатні допомогти світу протистояти глобальним світовим викликам. П’ять фіналістів з різних країн та континентів представляли свої інноваційні кейси. Одним із фіналістів конкурсу став кейс з України щодо набору рішень для документування збитків агросектору України, розроблений експертами Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) та Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР). 

«З перших днів війни росія цілеспрямовано руйнувала українські елеватори і ферми. Сьогодні збитки агросектору оцінюються в понад $40 млрд, і, на жаль, з кожним днем війни ці суми зростають. Щоб вимагати справедливості та компенсації у міжнародних судах, потрібні докази завданих збитків, а отже усі руйнування мають бути належно зафіксовані, — розповідає заступник голови ВАР Дмитро Кохан. — Тож за підтримки Програми USAID АГРО ми розробили інструкції, методологію фіксації пошкоджень, шаблони документів, відеоприклад процесу документування руйнувань та інтерактивну мапу руйнувань агросектору України, яка не лише зберігає докази про злочини російської армії, але й візуалізує їх наслідки».

Під час конференції про вплив України на глобальні тенденції у світі згадували чи не в кожній дискусії, а передусім — коли йшлося про продовольчу безпеку. За останні три роки кількість людей, які голодують чи страждають від нестачі їжі, зросла на 150 млн. За даними ООН, приблизно 768 млн людей недоїдали у 2021 році, а 2,4 млрд людей, або понад 30% населення світу, не мали регулярного доступу до продуктів харчування.

Методологія фіксації збитків доступна за посиланням.