Думка: Деблокада портів є найдієвішим способом у нинішній ситуації

22 червня 2022, 10:20 1165

Попри те, що Україна щомісяця від початку повномасштабної війни нарощує експорт і логістичні можливості, всі чекають на розблокування портів, оскільки це фактично єдина можливість повною мірою відновити експорт.

Таку думку висловив в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації Сергій Іващенко під час онлайн-конференції «Стратегії розвитку галузі зберігання зерна у воєнний та післявоєнний період».

Сергій Іващенко, в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації

«Деблокада портів — це виключно політичне рішення, технічно зробити це нескладно. Якщо гіпотетично уявити, що сьогодні ухвалюється рішення про вхід військових кораблів-гарантів з інших країн, які готові конвоювати наші вантажі, то нам як мінімум потрібно ще 3-4 місяці для розмінування акваторії»

Щодо налагодження логістики з варіантом зберігання українського зерна, наприклад, у Польщі з подальшим його експортом на Близький Схід чи країни Південної Азії, то експерт пояснює, що ані Польща, ані Румунія ніколи не працювали з такими обсягами зерна, як зараз, й ніколи на них не розраховували. 

«Наступного сезону ми очікуємо близько 30 млн т експорту, і для них це занадто великі обсяги. Більше того, є проблеми з переходами на кордонах через низьку пропускну спроможність. Україна вже вийшла на 1,5 млн т експорту на місяць, але залишається проблема — європейці не готові до такого обсягу. До того ж потрібно врахувати, що вже в червні Румунія почне збирати ячмінь і буде заповнювати свої потужності. Це уповільнить український експорт», — вважає Сергій Іващенко.

Він додає, що Україна — досить великий гравець на світовому ринку зерна, і якщо навіть зараз втратить обсяги експорту, зможе швидко їх відновити.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua