Аграрний комітет схвалив законопроект про відміну обов’язкової оцінки землі

08 листопада 2017, 11:16 2759

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної ради України на засіданні 7 листопада розглянув 7 законопроектів, поданих до парламенту.

Про це повідомив заступник голови комітету Олександр Бакуменко на своїй сторінці у Facebook.

Так, за основу і в цілому було підтримано президентський законопроект «Про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження» (№ 0167).

Також було розглянуто два урядові законопроекти: № 6535 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Української РСР у сфері земельних відносин», який передбачає скасування ряду застарілих нормативно-правових актів Радянського союзу, які же не використовуються та замінені відповідними актами українського законодавства (за основу); № 6540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні», яким в частині земельного законодавства пропонується скасувати обов'язковість проведення грошової оцінки земельних ділянок приватної власності та коректне відображення їх вартості у бухгалтерському обліку суб'єкта. Разом з тим, комітет вирішив підтримати даний законопроект за основу, з доопрацюванням суперечливих норм до другого читання.

Комітет підтримав в першому читанні три депутатські законопроекти:
- №5606 «Про внесення зміни до статті 99 Земельного кодексу України щодо уточнення видів права земельного сервітуту». На сьогодні можливість передачі земельної ділянки на праві земельного сервітуту для розміщення малих архітектурних форм (тимчасових споруд) надає можливість обходу вимоги щодо необхідності передачі земельних ділянок державної і комунальної власності в користування на земельних торгах, оскільки укладення договору земельного сервітуту на торгах законодавством не передбачене. 
- № 6403 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Законопроектом пропонується змінити терміни і підходи до планування забудови населених пунктів, дещо спростити вимоги і скасувати ряд обмежень щодо забудови, забезпечити більшу відкритість через використання реєстрів і кадастрів.
- № 6693 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв» було підтримано в першому читанні. Ним пропонується врегулювати особливості діяльності малих виробництв виноробної продукції та спростити порядок затвердження нових марок виноробної продукції для всіх суб'єктів, які її виробляють. 

Щодо законопроекту № 6735 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення конкурентоспроможності судноплавства України» - питання обговорено, проте прийняття рішення перенесено на наступне засідання комітету.