Аграрії закликають Раду не додавати їм проблем у період жнив

21 червня 2024, 16:51 4574

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звертається до влади з проханням відтермінувати та зважити необхідність внесення змін до Податкового кодексу України щодо підняття акцизу на пальне.

Як говориться у повідомленні УКАБ, імплементація положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку (законопроект №11256-2) може спричинити суттєве збільшення витрат агросектору під час збирання врожаю, що є критичним в умовах здійснення польових робіт із мінімальної кількістю обігових коштів.

«Норми законопроєкту №11256-2 засвідчують те, що основною причиною підвищення акцизу на пальне є невідкладна потреба у копіюванні ставок Директиви №2003/96/ЄС. Високі акцизні ставки на пальне зумовлені потребою в досягненні екологічних цілей, які містяться в «Зеленій угоді» ЄС. Та навіть у ЄС бачимо, що протести і мітинги аграріїв засвідчують позицію проти скасування податкових пільг на сільськогосподарське дизельне пальне, різкого скорочення викидів парникових газів і використання пестицидів, добрив. Бо такі заходи зеленого переходу вимагають значних приватних інвестицій та державної фінансової підтримки. В Україні ж ця проблема набагато складніша через повномасштабну війну та її наслідки», — підкреслили в УКАБ.

Підвищення ставок акцизного податку пропонується застосувати вже з 1 липня: бензин автомобільний — на 14%, дизельне пальне — на 27%, скраплений газ — на 217%. Фахівці зауважили, що цей період співпадає з початком збору врожаю.

«Водночас значна частина аграріїв не здійснює закупівлю великих обсягів пального на майбутнє, адже існує ризик фізичного знищення цих запасів внаслідок повітряних атак країни-агресора. А отже таке підвищення акцизів ляже прямим тягарем на сільськогосподарських товаровиробників у найбільш відповідальний період сезону», — пояснюють в асоціації.

І додають, що в разі реалізації цієї законопроєктної ініціативи можна очікувати, що вже влітку ціни на пальне підвищаться до 57,44 грн/літр бензину, до 54,99 грн/літр дизеля і до 32,57 грн/літр газу. Зважаючи на те, що в структурі собівартості сільськогосподарської продукції пальне займає до 10%, безумовно, собівартість виробництва і реалізації цьогорічної продукції тільки завдяки цьому може зрости на декілька відсотків.

«А вже з 1 січня 2028 року нас очікує зростання акцизних ставок на основні види пального: бензини автомобільні — на 68%, дизельне пальне — на 137%, скраплений газ — на 433%. Тож якщо врахувати «інфляційний» фактор, то можна прогнозувати зростання вартості на основні види пального до 2028 року в діапазоні: 64,74-66,92 грн/літр бензину, 63,99-66,15 грн/літр дизеля, 56,57-58,48 грн/літр газу», — порахували в УКАБ.

Аналітики зауважили, що одним із основоположних принципів податкового законодавства є принцип стабільності, який означає, що зміни податків та зборів не можуть вноситися пізніше як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Тобто запропоновані законопроєктом №11256-2 підвищені ставки акцизного податку на пальне можуть застосовуватись винятково з 01 січня 2025 року.

З огляду на вищезазначене, УКАБ висловлює сподівання, що урядовці не будуть порушувати норми податкового законодавства та не продовжуватимуть політику швидкого копіювання законодавства ЄС у період воєнного стану, а натомість врахують позицію вітчизняних товаровиробників.