Вчені продовжують роботу над створенням суперкартоплі

02 вересня 2023, 16:00 5145

Оскільки зміна клімату продовжує створювати серйозні проблеми для забезпечення стійких постачань продовольства в усьому світі, вчені з Університету Макгілла шукають способи підвищити стійкість і поживні якості картоплі та вже зібрали послідовності геномів майже 300 різновидів.

Про це повідомляє FreshРlaza.

Відзначається, що професор Мартіна Стремвік та її команда створили суперпангеном картоплі, щоб виявити генетичні риси, які можуть допомогти у виробництві наступного суперсорту картоплі.

«Наш суперпангеном проливає світло на генетичне розмаїття картоплі та на те, які генетичні риси потенційно можна внести в наш сучасний врожай, щоб поліпшити його. Він представляє 60 видів і являє собою найбільшу на сьогоднішній день колекцію даних про послідовності геному картоплі та її родичів», — зазначає професорка.

За її словами, дикі види картоплі можуть багато чому нас навчити про те, які генетичні особливості мають вирішальне значення для адаптації до зміни клімату та екстремальних погодних умов, підвищення якості харчування та підвищення продовольчої безпеки.

Щоб побудувати пангеном картоплі, дослідники використовували суперкомп'ютери для опрацювання даних із загальнодоступних банків даних, включно з банками генів у Канаді, США та Перу.

На думку вчених, пангеном може бути використаний для відповіді на багато запитань про еволюцію цієї важливої культури, яка була одомашнена корінними народами в горах південного Перу майже 10 тис. років тому. Його також можна використовувати для ідентифікації конкретних генів для створення суперпідгортання з використанням традиційної технології селекції або редагування генів.

«Науковці сподіваються розробити щось, що зможе захистити від різних форм захворювань і краще протистояти екстремальним погодним умовам, таким як рясний дощ, мороз або посуха», — зазначає професорка Стремвік.