Науковці вивели рис, який «захищається» від радіації

25 липня 2017, 19:00 2751

Мануель Нівес-Кордонес з CEBAS-CSIC разом з колегами з різних університетів та інститутів у всьому світі знайшли вирішення проблеми збільшення вмісту радіоактивного цезію в їжі після ядерних аварій.

Незважаючи на низькі концентрації цезій (Cs+) у забруднених ґрунтах може поглинатися посівними культурами і транспортуватися до їх їстівних частин. Така здатність рослин поглинати Cs+ вплинула на виробництво рису (Oryza sativa L.) в Японії після ядерної аварії на Фукусімі в 2011 р, пише The Plant Journal.

Після реалізації декількох стратегій науковці повідомили про інактивацію транспортера K+, OsHAK1, що забезпечує проникність Cs+,  за допомогою системи CRISPR-Cas, що привело до зменшення поглинання Cs+ рисом.

Поглинання Cs+ рисом залежить від двох функціональних властивостей OsHAK1: погана здатність цієї системи рослини розрізняти цезій Cs+ та калій (K+) і висока здатність транспортувати Cs+ навіть за дуже низьких зовнішніх концентрацій. В експерименті з ґрунтом із Фукусіми, що був сильно забрудненим 137Cs +, трансформований рис, який не має функції OsHAK1, містив у коренях та стеблах значно менше 137Cs+.

Ці результати відкривають нові перспективи для виробництва безпечної їжі в регіонах, забруднених ядерними викидами, вважають науковці.