Створений перший робот зі штучним інтелектом для збору томатів

07 лютого 2023, 19:00 2994

Джерело фото: The Times of Israel

Ізраїльський стартап MetoMotion розробив першого робота зі штучним інтелектом для збору помідорів, який може скоротити потреби у робочій силі під час збирання врожаю приблизно на 90% та знизити виробничі витрати приблизно на 50%.

Про це повідомляє The Times of Israel.

За даними Світового банку, дедалі менше людей працює у сільському господарстві, в якому зайнято від 5 до 10% робочої сили в ЄС, 6% — у країнах ОЕСР та лише 1% — в Ізраїлі. 

Повсюдний глобальний брак збирачів фруктів та овочів змусив засновника ізраїльського стартапу MetoMotion Аді Ніра розробити першого у світі робота для збирання помідорів.

«Ми багато разів чуємо про фермерів, які залишають урожай гнити, оскільки нема кому його збирати. Сьогодні не можна вирощувати томати, як 30 років тому — щоб вони були якісними та конкурентоспроможними за ціною, потрібно проводити деякі перетворення», — впевннений Аді Нір.

MetoMotion вже залучила $10 млн від інвесторів, і зараз стартап шукає ще $8 млн для розширення виробництва.

«Ми використовували можливості штучного інтелекту для розробки платформи, призначеної для роботи в тепличних умовах. На відміну від інших роботизованих або промислових додатків, які характеризуються завданнями, що повторюються, у сільському господарстві кожна рослина індивідуальна. Тому ми придумали рішення, що ґрунтується на можливостях штучного інтелекту, щоб дивитися на рослини, розуміти їхню структуру, навколишнє середовище та вимірювати стиглість», — пояснює Аді Нір.

Автономний керований транспортний засіб оснащений технологією сенсорного зору 3G на базі штучного інтелекту, що створює карту рослини та її врожаю. Удосконалена система технічного зору виявляє дозрілі для збору помідори і направляє маніпулятор до потрібного місця, зрізає та захоплює томатні гілки за одну операцію та поміщає плоди на конвеєрну стрічку. Роботизований маніпулятор прибирає перешкоди чи приховані стебла, не завдаючи шкоди гілкам чи рослинам. 

Флоту з п'яти роботів, які працюють у теплиці площею 50 000 м², потрібно близько тижня для збирання врожаю томатів.

Коли роботи переміщуються по теплиці для збору врожаю, вони також автоматично зіставляють дані з датчиків про стиглість, кількість, вагу і розмір кожного помідора для кращого управління врожаєм. Використовуючи дані, можна прогнозувати обсяг виробництва у кожній теплиці, щоб допомогти у прогнозуванні врожайності та аналізі розподілу.

На даний момент робот для збирання помідорів використовується у двох тепличних господарствах у Нідерландах. В Ізраїлі робот буде вперше представлений у лютому на конференції з сільського господарства. Цього року засновник стартапу сподівається встановити від 10 до 20 роботів.

«Наша перша мета — Західна Європа — це Нідерланди, Франція, Німеччина, Бельгія та всі країни цього регіону, а потім — Канада та США. Крім помідорів, ми також хочемо використовувати цю технологію для різних овочів, таких як огірки, баклажани та перець», — зазначає Аді Нір. 

Хоча MetoMotion зараз займається фруктами та овочами, Нір вже звернув увагу на іншу галузь: «Ми бачимо велику потребу в індустрії канабісу, тому, ймовірно, це також буде додано до нашої дорожньої карти, але вимагатиме додаткових змін».