Науковці запропонували альтернативу неонікотиноїдам

13 січня 2024, 15:10 3000

Заборона неонікотиноїдів у ЄС значно ускладнила контроль деяких шкідників включно з оранжерейною/персиковою попелицею (Myzus persicae).

Вчені запропонували «інсектицид», що буде небезпечним винятково для цього шкідника і не зашкодить корисним комахам, пише AgroPages.

В основі нового рішення — РНК. Розробили його вчені з проєкту ViVe_Beet. Актуальність винаходу пов’язана з тим, що попелиця розносить посівами вірусні інфекції, здатні знизити врожайність цукрового буряку до 50%.

Для розробки свого рішення вчені виокремили кілька генів, що порушують процеси линьки попелиці чи призводять до передчасної гибелі. Для впливу на ці гени-мішені було створено дволанцюгову РНК, яку потім потрібно було зробити стійкою до розкладання під дією навколишнього середовища. У тепличних умовах вдалося досягти смерті 70% особин попелиці, що є дуже непоганим результатом.

Головна перевага технології РНК полягає в тому, що гени є одночасно універсальними та специфічними. Тобто такі біорішення будуть шкідливими лише для одного цільового об’єкта, та цим об’єктом може бути комаха, гриб, вірус, бактерія тощо.