Жнива в Україні відстають на два тижні

06 жовтня 2022, 10:15 2405

Сухе літо суттєво не вплинуло на показники урожайності в Україні.

Про це заявив директор департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства Ігор Віштак в ефірі інформаційного марафону.

«Звичайно, дощовий вересень суттєво знизив темпи збирання пізніх культур — гречки, кукурудзи, соняшнику, сої та цукрових буряків», — цитує його пресслужба міністерства.

За попереднім прогнозом Укргідрометцентру, найближчим часом з України відходить атмосферний фронт, і, ймовірно, до 12 жовтня на переважній території буде сухо, а у подальшому опади також можливі місцями у західних та північних областях.

«За збором урожаю ми відстаємо від звичного графіка на два тижні, але сприятливі метеопрогнози дають впевненість, що все буде зібрано вчасно. Для цього є всі інструменти — техніка, пальне, ресурси. Наразі працюють практично всі хлібоприймальні підприємства та 23 цукрових заводи», — зазначив Ігор Віштак.

За його словами, врожаю вистачає, щоб повністю забезпечити внутрішню продовольчу безпеку та розширити можливості експорту.

Ранніх зернових та зернобобових культур зібрали 38 ц/га, що є середнім показником за останні роки. Продовжується збирання технічних, бобових та зернових культур, уточнив Віштак.