Виробник розповів, якими цього року будуть ціни на картоплю

22 серпня 2024, 17:26 157224

Урожай картоплі в Україні 2024 року буде меншим, ніж торік.

Таку думку в коментарі Zemliak.com висловив директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко.

Він зауважив, що дехто з виробників цьогоріч збільшив площі під цим овочем. Але були проблеми з насіннєвим матеріалом, крім того, багато хвороб фіксують на полях. Це все вплине на ціну.

«Зараз ціна з урахуванням ПДВ на нормальну картоплю, яка може тривалий час зберігатися, складає 12 грн/кг. Йдеться про середньоранні сорти. Водночас середньостиглі, пізні сорти картоплі, урожай яких буде закладатися на зберігання, коштуватимуть дорожче», — прогнозує фахівець. 

Ігор Шкурко зауважив, що у вересні буде невелике падіння ціни на картоплю, як зазвичай. У цей період населення почне масово копати урожай і продавати закупівельникам, оскільки людям знадобляться кошти на власні потреби.

«Оптова ціна картоплі дійде до 20 грн/кг... Думаю, що закупівельних цін, як дехто прогнозує, на рівні 35 грн/кг не буде. Такі ціни можна буде побачити хіба що вроздріб у супермаркетах для кінцевих споживачів», — говорить він.

Ігор Шкурко упевнений, що ціна картоплі буде не меншою, ніж була. По 3 грн/кг, як було на початку минулого сезону у вересні жовтні, продавати ніхто не буде.