Виноградарі Одещини корчують плантації через проблеми зі збутом

02 жовтня 2023, 14:47 4224

Виноградарі Одещини стикнулися з проблемою збуту продукції через подорожчання логістики.

Про це розповіла менеджер ТОВ «РЕМ» Наталія Костенко телеканалу «Град».

Вона зазначила, що продати виноград на виноробні заводи оптовими партіями під час повномасштабної війни майже неможливо. Минулого року підприємству не вдалося реалізувати 400 т винограду, що унеможливлює подальший розвиток і навіть загрожує поступовим скороченням плантацій.

Виноградники підприємства знаходяться поблизу села Нагірне Ренійської громади.

«Коли чують, що ми знаходимось за Одесою, по цій трасі ніхто не хоче їхати. Спека… Стояти в пробках з цим виноградом… Там потече, чи пропаде, чи ще щось», — додає Наталія Костенко.

Підприємство вже відвантажило свою продукцію невеликими партіями до багатьох регіонів України, каже вона. Однак під час війни їх справа йде складно.

Невтішна ситуація і на виноградниках ПрАТ «Придунайський», що розташоване поблизу міста Рені. До війни вони мали 87 га плодючих виноградників, а вже зараз викорчували близько 20 га, на яких тільки нещодавно зростав виноград столових сортів Молдова, Аркадія тощо.

Така ситуація склалась через проблеми з реалізацією та нестачу коштів на технологічні операції. Сьогодні працівники та власники підприємств сподіваються на підтримку від обласної та центральної влади.