В Україні запустили проєкт, який прискорить розмінування земель

31 березня 2023, 10:27 1568

Міжвідомча робоча група, яка координується Мінекономіки, визначила певну пріоритетність обстеження земель, забруднених вибухонебезпечними предметами.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик під час онлайн-зустрічі з питання розмінування, повідомляє Мінекономіки. 

За його словами, насамперед будуть обстежені землі, які використовуються для вирощування овочевих культур, адже усі розуміють складнощі імпорту, і як це вплине на ціни для споживачів, друга черга — рілля та зернові культури, третя — усі інші несільськогосподарські землі, які використовуються для сільгосппризначення або перелоги, пасовища та інші. 

«Для того, аби прискорити перший етап нетехнічного обстеження земель, сьогодні Мінекономіки разом із Мінагрополітики та програмою ПРООН проводять пілот у Київській області. Це дасть змогу використовувати новітні дрони, що може значно прискорити загальний процес розмінування. Потрібно чітко розуміти, що цифра 470 тис. га — це ті землі, які перш за все потребують якісного обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів, необов’язково одразу розміновування», — зауважив заступник міністра та додав, що наразі вже ведуться переговори з міжнародними партнерами, аби вони допомогли Україні у цьому процесі, адже часу лишається обмаль, а земля має працювати вже зараз.