В Україні падають ціни на сою та ріпак

14 грудня 2017, 15:42 5256

В Україні спостерігається зниження закупівельних цін на ринках деяких олійних культур в період з 6 по 13 грудня 2017 р.

Про це свідчать дані, опубліковані «Аграрним союзом України».

Так, на ринку ріпаку закупівельні ціни втратили 200 грн/т на умовах поставки EXW- елеватор та СРТ-порт, ціни на умовах FOB (порти Чорного моря) просіли на 10-12$/т січнева поставка.

Як зазначають експерти, торгівля ведеться за раніше укладеними контрактами. На наступному тижні ріпакові ціни переважно залишатимуться на існуючому рівні.

На ринку сої, всупереч очікуванням, ціни за минулий тиждень зазнали зниження. Так, на умовах EXW-елеватор ціни просіли на 100 грн/т, на СРТ-завод знизилась на 200 грн/т верхня цінова межа.

Головною причиною зниження внутрішніх цін експерти вважають ситуацію на зовнішньому ринку, так експортні ціни просіли на 5- 10$/т, що відображає зниження на світовому ринку сої. Зниження тижневих цін на сою не спонукало аграріїв збільшувати продажі. В країні залишається підвищений інтерес серед переробних та торгуючих компаній до сої, що і підтримуватиме ціни на неї.

Зниження ф'ючерсного контракту на 12$/т на Чиказькій товарній біржі СВОТ пов«язано першочергово зі зниженням експортних показників по сої в США, пояснили експерти.


Для довідки: за даними Аграрного союзу України, на минулому тижні (станом на 6 грудня 2017 р.), ціни на ріпак залишались без змін, а соя показувала зростання близько 200 грн/т.