Українські тепличники розраховують на прибутки цього року

28 березня 2024, 12:03 797

Українські тепличні комбінати повертаються до довоєнної технології виробництва.

Про це розповів власник «Комбінату «Тепличний», президент асоціації «Теплиці України» Євгеній Чернишенко в колонці на AgroTimes.

«Перші огірки українських тепличних комбінатів вийшли на ринок наприкінці лютого – у середині березня. Ціни для споживачів великі, а для тих, хто вирощує огірки, — нормальні. Тому тепличникам уже можна будувати плани на майбутнє», — повідомив він. 

Євгеній Чернишенко зазначив, що перший оборот огірків буде йти десь до червня, потім буде невелика перерва, і почнуть висівати ті, хто заходить на другий оборот. 

«Зазвичай у червні ціна може падати нижче собівартості виробництва, тому вся продукція розпродається, далі приблизно у серпні висіваються нові площі, та наприкінці вересня починають виходити на ринок нові огірки, які йдуть до листопада», — додав фахівець. 

Він уточнив, що імпортована продукція томатів та огірків також залишається досить дорогою, адже через війну виникли проблеми з логістикою. З кінця квітня ціни почнуть різко знижуватись, оскільки на ринок вийдуть великі гравці, такі як «Тепличний», «Уманський». 

«Це триватиме до початку червня. Ми плануємо відвантажити за цей період приблизно 3 тис. т  50-70 т на день. Такі самі обсяги ми давали у 2021 році. Тобто ми зайдемо у довоєнні технологічні межі — і з висіву, і з отримання урожаю. Якщо все буде добре, і не буде ніяких перепонів за технологіями, за енергоспоживанням, за цінами на енергоносії, то комбінати мають закінчити рік із прибутком, на відміну від минулого року», — говорить Євгеній Чернишенко.